Οι αλλαγές της ζωής είναι αναπόφευκτο να μην επηρεάσουν μία σχέση. Είτε πρόκειται για ευχάριστες αλλαγές ( π.χ. μία προαγωγή ή η γέννηση ενός παιδιου) ή για δυσάρεστες ( πχ.απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, απόλυση κλπ.), το ζευγάρι μπορεί να βρεθεί μπροστά σε άσχημες συγκρούσεις που αν δεν διαχειριστούν να φέρουν τον χωρισμό.

Η συμβουλευτική ζεύγους πολλές φορές αποτελεί την λύση σε αυτές τις συγκρούσεις. Οι σύντροφοι έχουν την ευκαιρία να δουν την κατάσταση από μία Τρίτη, πιο αντικειμενική πλευρά, να εκφράσουν ξεχωριστά τις ανάγκες τους και να ακούσουν αντίστοιχα με την βοήθεια ενός ειδικού. Ο ειδικός θα τους προσφέρει μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι βιώνουν και τεχνικές για να τις διαχειριστούν και να χτίσουν μία υγιής επικοινωνία μεταξύ τους. Σχετικές έρευνες αναφέρουν ότι τα ποσοστά αποτελεσματικότητας της συμβουλευτικής αγγίζουν το 70-80% αν τα ζευγάρια επισκεφτούν εγκαίρως έναν ειδικό.
Ο σύμβουλος θα ακούσει το ζευγάρι με αποδοχή και σεβασμό και θα χτίσει μαζί τους το πλάνο θεραπείας που χρειάζονται. Ο αριθμός συνεδριών διαφέρει στο κάθε ζευγάρι και διαμορφώνεται αντίστοιχα και κάθε συνεργασία. Στόχος της συμβουλευτικής είναι να παρέχει πρακτικές τεχνικές για την αποκατάσταση της επικοινωνίας του ζευγαριού , την βελτίωση της σεξουαλικής ζωής τους και όποιο άλλο θέμα επιβαρύνει το κάθε ζευγάρι.