Χαρά, προσμονή, ευτυχία, αγωνία, φόβος, λύπη, άγχος, μελαγχολία ακόμη και αισθήματα απώλειας νιώθει μία έγκυος σε όλη την πορεία της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Τα συναισθήματα στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς έχοντας άμεσο αντίκτυπο στο βρέφος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι νέες μαμάδες τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στην περίοδο της λοχείας προσπαθούν να διαχειριστούν όλες αυτές τις αλλαγές και τον πολύ απαιτητικό , καινούριο ρόλο τους. Ο ρόλος αυτός γίνεται πολύ περίπλοκος και οι νέες μαμάδες νιώθουν την ταυτότητα τους να διαμελίζεται καθώς δυσκολεύονται να βρουν τον καινούριο ρόλο τους ως γυναίκες, σύζυγοι, μαμάδες, κόρες, εργαζόμενες κλπ. και να ανταπεξέλθουν στις καινούριες απαιτήσεις ή στην σχέση με τον σύζυγο τους. Οι σύζυγοι από την πλευρά τους πολλές φορές δεν γνωρίζουν τις ανάγκες της συντρόφου τους και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν βοηθητικά κι εκείνοι καθώς προσαρμόζονται ακόμα και στον δικό τους καινούριο ρόλο.

Καυγάδες, άγχη, κατάθλιψη, ανησυχία, εκνευρισμοί, αισθήματα ενοχής και ανικανότητας επισκιάζουν το χαρμόσυνο γεγονός και φέρουν το αίσθημα του φόβου και της προσωπική απογοήτευσης τόσο στη νέα μαμά όσο και στον νέο μπαμπά. Είναι γνωστό, επίσης, ότι τις περισσότερες φορές δεν γνωστοποιούνται αυτές οι δυσκολίες μεταξύ στο ζευγάρι φοβούμενοι για την αντίδραση του συντρόφου ή επειδή δεν είναι πολύ εμφανείς σε πρώτο επίπεδο. Επιβαρυντικό επίσης ρόλο μπορεί να παίξουν κάποιες δυσκολίες της εγκυμοσύνης, επιπλέον ψυχικές διαταραχές ή και η προγεννητική απώλεια κατά την οποία και οι δύο σύντροφοι χρειάζονται φροντίδα και καθοδήγηση.

Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία προσφέρει και την φροντίδα και την καθοδήγηση αλλά και αντίστοιχες λύσεις για την διαχείριση των εκάστοτε καταστάσεων. Η ψυχολογική υποστήριξη της εγκύου, της λεχώνας και του ζευγαριού γενικότερα βελτιώνει την ψυχοσωματική υγεία της μαμάς και του μωρού καθώς και την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού και την αρμονία της νεοσύστατης οικογένειας. Νιώστε άνετα να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού ο οποίος θα σας ακούσει και θα βρείτε μαζί τις όποιες λύσεις χρειάζεστε!