Το πρόβλημα της αϋπνίας είναι ένα όχι και τόσο σπάνιο γεγονός στις μέρες μας. Μπορεί να διαρκέσει ένα βράδυ, μερικές εβδομάδες ή και χρόνια. Στατιστικά στοιχεία από σύγχρονες έρευνες παρουσιάζουν ότι 1 στους 3 ανθρώπους έχουν αντιμετωπίσει περιστασιακή αϋπνία ενώ το 10-15% του γενικού πληθυσμού υποφέρουν από χρόνια προβλήματα ύπνου με τις γυναίκες να υποφέρουν πιο συχνά.

Η διάγνωση της αϋπνίας καθορίζεται από τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Δυσκολία έναρξης ή διατήρησης ύπνου (διακοπτόμενος ύπνος) με αποτέλεσμα την μείωση της ποιότητας του ύπνου και της αναζωογόνησης την επόμενη ημέρα.
  • Τα επεισόδια αϋπνίας συμβαίνουν τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 1 μήνα
  • Το άτομο ανησυχεί και ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη ύπνου και τις συνέπειες στην καθημερινότητα.
  • Έκπτωση στον κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό τομέα της ζωής λόγω της κακής ποιότητας του ύπνου.
  • Η διαταραχή του ύπνου δεν εμφανίζεται ή συμπίπτει με κάποια άλλη ψυχική διαταραχή (κατάθλιψη, άγχος, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή).

Η αιτιολογία για τις διαταραχές ύπνου κυμαίνεται σε σωματικούς και ψυχολογικούς λόγους και είναι πολύ σημαντικό για την θεραπεία τους να διερευνηθεί όσο είναι δυνατόν από που προέρχονται. Για την θεραπεία τους συνιστώνται οι ιατρικές εξετάσεις για την απόκλιση κάποιων σωματικών αιτιών και συνδυαστικά η ψυχοθεραπεία. Οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες της συνθετικής προσέγγισης συνδυάζει τεχνικές ασκήσεις για την αποκατάσταση της ρουτίνας του ύπνου και ασκήσεις σωματικές χαλάρωσης για την βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας του. Επιπλέον, η σύνθεση λοιπών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων ενισχύει την ολιστική αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου βελτιώνοντας τα συμπτώματα και τις συνέπειες στους υπόλοιπους τομείς (κοινωνικοί, προσωπικοί κλπ.)