Όλοι στην ζωή μας καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με την δύσκολη εμπειρία της απώλειας και κατά συνέπεια την περίοδο του πένθους. Εκτός από τον θάνατο ενός αγαπημένου μας προσώπου, βιώνουμε πένθος για την απουσία των αγαπημένων μας κατοικίδιων, μία απόλυση από τη δουλειά μας, μία μετακόμιση, έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο, έναν καυγά και φυσικά πολύ σημαντική είναι και η περιγεννητική απώλεια. Η διαχείριση του πένθους είναι μία προσωπική εσωτερική διεργασία, όμως αποφαίνεται πολύ σημαντική και η συμβολή των ειδικών ψυχικής υγείας και των υπηρεσιών της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας.

Γνωρίζουμε ότι το πένθος δεν περιορίζεται μόνο στο αίσθημα της στεναχώριας. Απεναντίας, το άτομο που πενθεί βιώνει πολλά εναλλασσόμενα συναισθήματα σε μεγάλη ένταση και αυτό καταστεί πολλές φορές πολλή δύσκολη την προσαρμογή στην νέα κατάσταση και την συνειδητοποίηση των αλλαγών.
Η ομαδική ψυχοθεραπεία για την διαχείριση πένθους βοηθάει τα άτομα που βιώνουν πένθος να νιώσουν ασφάλεια, να διαχειριστούν τα επώδυνα συναισθήματα και να δημιουργήσουν τρόπους διαχείρισης της καινούριας καθημερινότητας. Τόσο η συμβολή και η εμπειρία του συντονιστή όσο και το δέσιμο και η ομαδικότητα της ομάδας προσφέρουν στο άτομο ένα περιβάλλον θαλπωρής και κατανόησης για την διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Συνδυαστικά, η δημιουργία δεξιοτήτων και τεχνικών για την προσαρμογή στην καινούρια πραγματικότητα ανακουφίζει και μειώνει τον ψυχικό πόνο και δίνει το κουράγιο στο άτομο να ξανά βρει την ελπίδα του για να συνεχίσει.

Πλεονεκτικά μπορεί να εφαρμοστεί η συνθετική ψυχοθεραπεία με την σύνθεση των κατάλληλων προσεγγίσεων αναλόγως των ατόμων κάθε φορά όπως επίσης και η σύνδεση των μελών.