Τα άσχημα και επίπονα γεγονότα αποτελούν αναμνήσεις για τους περισσότερους από εμάς. Από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωση, σχεδόν όλοι έχουμε στο ιστορικό μας οδυνηρά γεγονότα που μας έχουν τραυματίσει αφήνονται ανοιχτές ψυχοσυναισθηματικές πληγές που επιδρούν στην προσωπικότητα , τις πεποιθήσεις μας, τις σχέσεις που κάνουμε και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής μας. Μία τραυματική εμπειρία μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά (πχ. Ένα τροχαίο, ένας ξαφνικός θάνατος, κακοποίηση) μέχρι και χρόνια (χρόνια κακοποίηση, εγκατάλειψη, απόρριψη, bullying), να είναι έντονα και ιδιαίτερα επιδραστικά ή και να μην έχουν την δύναμη να μας επηρεάσουν.

Το ψυχικό τραύμα είναι τόσο επιδραστικό που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ψυχοσύνθεση κάποιου όσο και την βιοχημεία και την λειτουργία του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που βιώνουν κάποιο ψυχικό τραύμα μπορεί να υποφέρουν ταυτόχρονα ή και υστεροχρονισμένα από κάποια αγχώδη διαταραχή, φοβία ή κατάθλιψη παγώνοντας πολλές φορές πολλές πτυχές της προσωπικότητας και της ζωής όπως είναι οι κοινωνικές σχέσεις και η επαγγελματική πορεία ή ακόμη και με τάσεις ή απόπειρες αυτοτραυματισμού/ αυτοκτονίας. Η επίδραση αυτή μπορεί να είναι εμφανείς αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που δεν είναι καθόλου εμφανείς. Στην δεύτερη περίπτωση ο περίγυρος μπορεί να λαμβάνει μία πολύ υγιή εικόνα για το άτομο που βιώνει το τραύμα ενώ το άτομο αυτό να υποφέρει.
Καθότι συνήθως η επίδραση του τραύματος είναι χρόνια και καθηλωτικά επιδραστική, τα άτομα που το βιώνουν συχνά μαθαίνουν να ζουν με αυτό και συνηθίζουν τόσο πολύ τις αρνητικές συνέπειες που δυσκολεύονται να μπουν στην διαδικασία να το αλλάξουν.

Σε κάθε περίπτωση η βοήθεια ενός ειδικού είναι εκείνη που θα βοηθήσει το άτομο να βγει από την απελπισία του και βήμα βήμα να ξεπεράσει το τραύμα του. Σημαντική συμβολή παρέχει η συνθετική ψυχοθεραπεία για την θεραπεία του ψυχικού τραύματος με την σύνθεση των θεωριών και των τεχνικών θεραπείας. Στην ουσία, ανάλογα με το άτομο και το τραύμα συνθέτουμε τις αρμόζουσες θεωρίες και τεχνικές και ξεκινάμε μαζί να διαχειριστούμε αυτό το τραύμα. Η θεραπεία του τραύματος πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις ανθρώπινες πτυχές- βιολογικές, σωματικές, ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές. Δημιουργώντας ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον, το άτομο μπορεί να αφεθεί, να διαχειριστεί τις σκέψεις , τα συναισθήματα και τις κοινωνικές επαφές του (πχ. Τοξικές σχέσεις) και να εφοδιαστεί με όλα τα ‘εργαλεία’ για την επούλωση των ψυχικών πληγών του. Το ψυχικό τραύμα γνωρίζουμε ότι δημιουργεί και έναν πληγωμένο άνθρωπο. Έτσι, στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να δυναμώσει και να διαχειριστεί το τραύμα του ώστε να μην έχει άλλη επίδραση σε εκείνον. Βασικά συστατικά για την θεραπεία του τραύματος αποτελούν η διαθεσιμότητα του θεραπευμένου και του θεραπευτή καθώς και η εμπειρία του δεύτερου.