Ο ερχομός ενός μωρού είναι ένα γεγονός που φέρνει χαρά, ευτυχία και μία πολύ γλυκιά προσμονή για τους γονείς και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Περιμένουν το νέο μέλος κάνοντας όνειρα και ετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά (πχ. Ρούχα, χώρος, εξοπλισμός κλπ.) για τον νέο ρόλο που θα εκπροσωπήσουν. Παρότι τη χαρά και τα ευχάριστα συναισθήματα ένα κομμάτι συναισθημάτων αφορά την ανησυχία και το άγχος για την υγεία του εμβρύου, της μητέρας, των αλλαγών που επέρχονται κλπ. Μην ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα άγνωστο μονοπάτι που πρόκειται να το διανύσουμε για πρώτη φορά είτε πρόκειται για το πρώτο παιδί ή και για τα επόμενα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλές φορές η γονεϊκότητα έρχεται από το δύσκολο μονοπάτι. Στην προσπάθεια του ερχομού ενός μωρού υπάρχουν πολλές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε όπως:

Να μην έρχεται μία εγκυμοσύνη ενώ το προσπαθούμε και το επιθυμούμε πολύ ή αντιθέτως να έρθει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Να διακόπτεται ξαφνικά μία εγκυμοσύνη και κάποιες φορές να μένει ανεξήγητος ο λόγος
Να υπάρχουν προβλήματα υγείας του εμβρύου ή της μητέρας κατά τη διάρκεια των αλλαγών της εγκυμοσύνης.
Ακόμη, μπορεί να υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές στο ζευγάρι λόγω του άγχους των καινούριων ρόλων, των προσδοκιών και άλλων προηγούμενων προβλημάτων.

Επίσης, η υποβοηθούμενη γονιμοποίηση ή η επιλογή της γονεϊκότητας μέσω παρένθετης μητέρας φέρνουν την χαρά και την ευχάριστη προσμονή για την πραγματοποίηση ίσως και του πιο σημαντικού ονείρου αλλά και το άγχος για την πορεία και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Και όταν γεννιέται το μωρό μας; Γιατί δεν είμαστε τελικά τόσο χαρούμενοι;
Από τον ρόλο του υποψήφιου γονέα έως και τον πραγματικό ρόλο του γονέα υπάρχει διαφορά. Είναι σύνηθες να βιώνουμε μία πληθώρα συναισθημάτων καθώς βιώνουμε πολλές αλλαγές και χρειαζόμαστε χρόνο για να τις συνηθίσουμε. Άγχος, φόβος, θλίψη, ενοχές και άλλα συναισθήματα μπορεί να κατακλύσουν την μητέρα και τον πατέρα ήδη από τις πρώτες στιγμές της γέννησης του μωρού τους.

Είναι σημαντικό να βάλετε σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία σας και να ισορροπήσετε σε αυτές τις αλλαγές. Η συμβουλευτική υποψήφιων γονέων φυσιολογικά ή με τεχνικές υποβοηθούμενες μεθόδους προσφέρει ασφάλεια και κατανόηση κατά την διάρκεια των προσπαθειών, της εγκυμοσύνης και της λοχείας για να υποστηριχθούν όχι μόνο η μητέρα και ο πατέρας αλλά και ολόκληρη η οικογένεια. Αξιοποιήστε την υπηρεσία της ατομικής συνεδρίας για να εκφράσετε τις ανάγκες σας και σε ένα ασφαλές περιβάλλον να δομήσετε την καινούρια σας ταυτότητα.